Emil, nu e deloc obligatoriu ca urmatorul cutremur important sa fie si catastrofal.

Gandeste-te ca intre cutremurul vrancean din 11/23 ianuarie 1838 (Ms=7,3/Mw=7,5 si Io=IX) si cel de la 10 noiembrie 1940 (Ms=7,4/Mw=7,6 si Io=IX1/2) a fost un foarte lung interval in care nu s-au produs cutremure catastrofale. Au fost cutremure puternice la 17 august 1893,31 august 1894 si 6 octombrie 1908, dar acestea au avut magnitudini Ms=6,7-6,9/Mw=6,9-7,1 si Io,max=VIII, care nu sunt catastrofale.

Sigur ca unul dintre cele 4-5 cutremure mai importante din acest secol (Ms>6,7/Mw>6,9) va fi mai mare decat cel din 1977, poate si decat cel din 1940. Dar, la ora actuala, nimic nu indica ca "mult-asteptatul cutremur major" va fi unul neaparat extrem de violent. NIMIC NU INDICA ACEST LUCRU, deocamdata !!!!

Aviz si pentru Dodo...care crede ca seismologii trebuie sa dea fugutza sa tromboneasca in public daca li se pare lor ca ar fi ceva in neregula. Draga Dodo, codul etic al seismologilor europeni precizeaza clar ca o predictie stiintifica nu se anunta in public, ci, eventual, daca exista suficienta argumentatie de ordin pur stiintific, cercetatorii AUTORIZATI instiinteaza autoritatile care vor lua masurile necesare. Nu e vorba de egoism sau de cinism, Dodo draga

Problema e ca daca seismologii se apuca asa,nitam-nisam, sa difuzeze in public, pe canale media sau pe Internet, informatii de acest gen, se creeaza isterie colectiva, dar cutremurul nu se produce, se naste o mare problema de credibilitate, Dodo ! Intelege, te rog, acest lucru. Sigur ca probabil nu iti prea place, dar resemneaza-te cu aceasta situatie

Plus ca mai sunt tot felul de amatori care pretind ca prezic cutremurele, vin mnealor cu tot felul de pure speculatii, cateodata chiar enormitati flagrante (de genul "daca in fiecare zi ar fi un cutremur de 4,6 in Vrancea, am scapa de cutremurele mari", sau "diferenta intre falii in 1977 a fost de 11m, iar acum e de 17 m" !!!! :10

...rad si curcile, nu altceva...Sau ca masoara nu stiu ce fluctuatii la Ploiesti, zic ca vine un cutremur de 6 grade, si pe urma, cand evenimentul nu se produce, sustin "maestrii" ca ce au masurat dansii la Ploiesti avea legatura cu seismul din Grecia !!! Bai, e de coma, nu altceva...

Dodo, intelege ca activitatea stiintifica implica o anumita rigoare, si intr-un astfel de domeniu, atat de complex este necesara o mare prudenta. Cred ca e cazul sa deschidem un topic nou despre PREDICTIA CUTREMURELOR. Postul acesta acolo si-ar avea locul. Alex, te rog, poate poti tu sa mi-l muti acolo, fiindca este un subiect care suscita cometarii si dezbateri aprinse, dat fiind si caracterul sau controversat...
Spor la munca la toata lumea...