De parca nu ne-ar fi de-ajuns cat am inghitit rahaturile astea pe vremea impuscatului, mentalitatea comunista paraziteaza in continuare institutii de stat printre care si INFP. Secretizarea unor informatii pe care toate celelalte institute de profil din lume le considera publice, lipsa de comunicare cu societatea pe motiv de teama de a nu se produce panica, lipsa de transparenta sunt doar cateva atribute negative pe care le intalnim in cazul INFP-ului.
Pot fi doua cauze:
1. mentalitatea comunista (poporul nu are dreptul sa acceseze informatia) cosmetizata printr-o asazisa grija de a nu provoca panica
sau
2. incompetenta Institutului de a aduce un output calitativ, drept pentru care il ingroapa delicat sub covor.
Prefer sa cred ca este vorba de prima varianta.
Dar, asta este Romania. Noi suntem singura tara din UE unde nu ai voie sa faci fotografii in aeroport, in gari, in parcuri, nu ai voie sa filmezi statiile de metrou, nu ai voie sa, nu ai voie sa. Reguli idioate stabilite de persoane pe care le suspectez de cretinism.
Cum sa interzici fotografiatul? Pe ce motiv? In situatia in care cu 22 de euro poti comanda pe internet o fotografie din satelit a ORICAREI zone, la o rezolutie atat de mare incat se poate distinge o moneda pe asfalt ne speriem si consideram periculoasa o persoana care fotografiaza sau filmeaza? Intr-o perioada in care tehnica a evoluat atat de tare incat o camera video poate fi ascunsa intr-un nasture, ii dam afara in branci pe cei care vor sa fotografieze in gari? Numai o minte incapabila sa faca niste conexiuni neuronale poate lua astfel de decizii si impune astfel de reguli.
Asta este mostenirea pe care Romania inca o mai poarta in spate. O mentalitate comunista atat de bine inchistata in creierele unor sefi de institutii incat nici macar nu isi dau seama de penibilul in care se afla.
Oare cati bani cheltuie INFP-ul cu secretizarea informatiilor pe care omologii lor din tari civilizate le fac publice? Evident, tot din banii pe care eu, tu si ceilalti cetateni ii platim la buget. Problema este ca NOI, cetatenii, finantam perpetuarea unor astfel de mentalitati comuniste. Va trebui gasita o modalitate de a stopa aceasta scurgere de bani.
Lucrez si eu intr-un institut de cercetare. Si vreau sa spun ca, in cadrul proiectelor noastre, o pondere semnificativa o detin si activitatile de diseminare. Prin "diseminare" nu inteleg faptul ca ne imprastiem ideile pe toate drumurile, sunt lucruri care tin de activitatile specifice de cercetare, din cadrul proiectelor, si evident ca nu le publicam. Dar in cadrul activitatilor de diseminare publicam si carti, carti care apar in librarii si pe care le poate cumpara oricine este interesat de domeniul in cauza.
Sorine, daca analizam activitatea stiintifica putem incepe de la definitia si rolul ei de baza. La ce foloseste cercetarea si activitatea stiintifica? La evolutia societatii. Cum participi la aceasta evolutie cand nu dai informatii societatii?
Evident, INFP nu este obligat in nici un fel sa dea vreo informatie populatiei. Dar nu ai cum sa opresti o comparatie intre INFP si institutiile de acelasi profil din strainatate. La straini gasesti tot felul de informatii, USGS te invata cum sa citesti o seismograma, italienii pun la dispozitia publicului scanarile seismogramelor importante pe care le au la dispozitie si asa mai departe.
La ce concluzie putem ajunge? Ori ca noi nu avem un institut de seismologie asa cum au si strainii, ori ca institutul nostru functioneaza complet altfel de cum ar trebui sa functioneze.
De-asta suntem un popor needucat in domeniul riscului seismic, de-asta se creeaza panica, de-asta au loc de desfasurare Hanci si Istrati. Pentru ca INFP nu completeaza acest gol de informatie. Pentru ca Ministerul este prea putin interesat de populatie si de calitatea vietii. Fiindca pe cei care au puterea de a schimba ceva ii doare doar de propria persoana si de propriile familii dar nu isi dau seama ca stiinta trebuie sa fie in slujba populatiei, si nu invers.
silviu brucan Wrote:Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani
Eu cred ca este nevoie de mai mult...
Tind sa cred ca cei 40 de ani in care Moise i-a plimbat pe evrei prin desert ca sa-si schimbe mentalitatea sunt necesari si pe plaiurile mioritice...
Oare or mai trai mult Marmureanu&Co.?
Din partea mea sa traiasca si 200 de ani. La pensie.
Pai ce, crezi ca sunt nebuni sa iasa la pensie? Pai, crezi ca pensionati mai papa ei jimbla alba si salam de sibiu, ca sa nu mai vorbesc de orgoliul celui mai "puternic" cutremurolog?
Iar o iau pe aratura...
Voi nu stiti cum functioneaza institutiile de stat? Acolo sunt 3 care trag si restul sunt pile si relatii

Sa fie la INFP altfel?!? Nu prea cred....
Pana una, alta presa nu l-a facut praf pe Marmureanu si banuiesc ca era un subiect fierbinte...probabil ca nu au de ce sa il critice.
Eu tind sa cred ca nu are cine sa-l critice, ca de ce sa-l critice...
Iar se vede lipsa de calitate in randul jurnalistilor...
(05-08-2008 07:52 AM)Dodo Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileVoi nu stiti cum functioneaza institutiile de stat? Acolo sunt 3 care trag si restul sunt pile si relatii
Sa fie la INFP altfel?!? Nu prea cred....
Exact ceea ce am spus si eu: mentalitati comuniste de care poate ca o sa scapam si noi la un moment dat. Si USGS e institutie de stat dar parca functioneaza altfel
Quote:Pana una, alta presa nu l-a facut praf pe Marmureanu si banuiesc ca era un subiect fierbinte...probabil ca nu au de ce sa il critice.
Presa nu stie nici diferenta dintre Mercalli si Richter drept pentru care eu nu m-as arunca sa o consider un etalon.
Daca Marmureanu este acel Fat Frumos pe cal alb si saracul, vai, nu are ce sa faca, este cu mainile legate de cei care ii impun sa angajeze frecatori de menta, putea sa-si deschida o firma proprie dupa care sa faca outsourcing la serviciile INFP catre acea firma (hehe, model de succes aplicat pentru prima oara la Cantacuzino care, ups!, tot de stat este!

)
Dar s-a intamplat exact invers: pus laba pe Fotonsas, bagat rapid in contractul de colaborare clauza de trecere la secret
P.S. Bag mana in foc ca transparenta institutiei depinde mai putin de pilele angajate si mai mult de director

Mai nene daca tu ai stii cate lucruri a facut Marmureanu pentru fizica Pamantului ai tace din gura!
Pari putin frustrat si vorbesti fara argumente!
Vreau dovezi la ceea ce afirmi!
(07-08-2008 01:36 PM)pauly404 Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileMai nene daca tu ai stii cate lucruri a facut Marmureanu pentru fizica Pamantului ai tace din gura!
Pari putin frustrat si vorbesti fara argumente!
Vreau dovezi la ceea ce afirmi!
Draga Pauly, se pare ca ignori ce ti-am spus data trecuta. Daca ai senzatia ca m-ai cules de pe strada ca sa iti permiti sa faci aprecieri la adresa mea te asigur ca gresesti extrem de tare. Data viitoare cand se va mai intampla, nu va mai fi avertisment ci ban.
Referitor la ce a facut Marmureanu pentru fizica pamantului: nimic. Fizica pamantului exista cu sau fara Marmureanu. It's time for you to figure out that.
Iar daca Marmureanu a facut vreo cercetare stiintifica pentru care esti atat de mandru probabil ca a tinut-o doar pentru cercurile elitiste ale stiintei (eventual vorbitorii de limba engleza care viziteaza site-ul INFP) fiindca societatea este la fel si inainte, si dupa Marmureanu.
Ce carti a publicat Marmureanu adresate publicului larg cu care sa aduca un plus de cunoastere societatii? Eu nu am gasit nici una.
In ce aparitii televizate / promovate de mass-media a spus Marmureanu altceva decat: "stati linistiti ca nu o sa fie cutremur pana in 2006 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 etc"; "acest cutremur se incadreaza in activitatea obisnuita a Vrancei"; "sa nu creem panica"; "eu nu fac predictii"; "nici unul din blocurile construite inainte de 1990 nu au respectat normele de constructie antiseismica"? Am urmarit dar nu am vazut sa fi spus alte informatii interesante.
Ca autoritate in domeniul seismologiei, in ce fel a asigurat Marmureanu accesul la informatiile specifice (seismograme ale cutremurelor importante din 1900 pana in prezent; seismogramele live ale statiilor seismice; harti de risc seismic ale Romaniei si Bucurestiului) si in ce masura a oferit informatii care sa acopere nevoile de informare ale societatii astfel incat persoane gen Hancu si Istrate sa nu aiba loc de desfasurare? Iti spun eu, nu a facut nimic din toate acestea.
Poate ca Marmureanu a revolutionat seismologia prin descoperirile epocale pe care le-a facut. Dar atata timp cat acestea sunt tinute la secret iar societatea care il finanteaza nu are acces / nu beneficiaza de ele, atunci a muncit degeaba.
Pauly, daca ai avea vreodata curiozitatea sa vizitezi site-urile USGS sau a altor institute de seismologie din tari civilizate ai fi vazut acolo felul in care institutele se implica activ in viata societatii care le finanteaza; ca site-urile respective au ca limba principala limba statelor din care fac parte institutele respective; ca publica informatii pe care INFP le tine la secret (desi o parte din acestea sunt facute publice de EMSC si alte institute cu care INFP colaboreaza).
De ce INFP nu realizeaza prognoze publice asa cum fac alte institute din alte tari? De ce Marmureanu declara sus si tare ca el nu face predictii cand in actul de infiintare al INFP scrie clar ca obiectul de activitate al INFP este, printre altele, si "c)predicţia cutremurelor de pământ pe baza precursorilor geofizici şi geodezici;"?
De ce alte institute din tari civilizate se implica activ in viata comunitatilor iar INFP nu o face? De ce trebuie sa dau eu bani din buzunar ca sa finantez o chestie care nu imi foloseste la nimic? Poate imi explici si mie chestia asta.
Iar daca ai senzatia ca poti sa imi contrazici parerile mele, astept si eu argumente din partea ta.
(05-08-2008 09:02 AM)bogdan Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileEu tind sa cred ca nu are cine sa-l critice, ca de ce sa-l critice...
Iar se vede lipsa de calitate in randul jurnalistilor...
Una este sa critici INFP si alta pe Marmureanu personal. Este director si isi ia suturi pentru toti dar eu cred ca nu au ce sa ii reproseze. Daca era ceva il "jumulea" presa de nu se vedea.
Am auzit ca INFP este in subordinea ministerului Invatamantului si aia nu au bani pentru nimic iar de functionare nu mai discutam...pentru ca sunt out of service.
Nu stiu cui i se datoreaza actuala aparatura pe care o are INFP(chiar daca nu avem acces la ea) dar banuiesc ca Marmureanu s-a zbatut pentru asta(stim cu totii cat de greu este sa obtii bani pentru retehnologizare). Nu vreau sa ii tin partea, nu il cunosc, nu am treaba cu el dar un singur om nu poate face totul. Nu el opreste lumina la tamburul INFP, nu el se ocupa de site-ul care arata ca pe vremea bunicii, etc. Banuiesc ca treaba lui este sa monitorizeze activitatea seismica si sa tina legatura cu institutiile din tara si din strainatate. Degeaba ar vrea sa faca cand i se impun diverse(avem exemplul TVR - despre care a scris presa destul de mult). Predictii se fac dar nu stiu daca scrie undeva ca trebuie anuntata populatia - banuiesc ca este vorba de institutii de interes national (Cernavoda, rafinarii, etc).
Eu fac supozitii nu am certitudini....
Va mai spun o chestie "culeasa" din viata de zi cu zi. Oamenii nu sunt interesati sa stie, se panicheaza din nimic, vor mura in gura si eventual sa fie anuntati maine la ora x este un cutremur. Asa ceva nu se poate!
Frica ii domina pe toti si merg pe ideea "mai bine nu stiu".
(07-08-2008 06:19 PM)Dodo Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileUna este sa critici INFP si alta pe Marmureanu personal. Este director si isi ia suturi pentru toti dar eu cred ca nu au ce sa ii reproseze. Daca era ceva il "jumulea" presa de nu se vedea.
Pe Marmureanu personal nu il critica nimeni. Nu cred ca are cineva ceva personal cu el. Cine critica, critica directorul general al acestei institutii si felul in care actiunile acestuia au un rezultat asteptat sau nu. Poate fi Marmureanu, Ionescu, Georgescu, Popescu, Tudorache, Ivan, Mitica Dragomir sau Traian Basescu. Eu nu il critic pe Marmureanu personal ci pe Marmureanu, directorul general al INFP.
Quote:Am auzit ca INFP este in subordinea ministerului Invatamantului si aia nu au bani pentru nimic iar de functionare nu mai discutam...pentru ca sunt out of service.
Hihihi... zvonistica. Vezi ca gasesti pe internet bugetul si felul in care acesta este impartit. Daca o sa cauti mai atent gasesti si bugetul aprobat pentru INFP, inclusiv salariile. Sunt informatii publice, hotarari de stat.
Quote:Nu stiu cui i se datoreaza actuala aparatura pe care o are INFP(chiar daca nu avem acces la ea) dar banuiesc ca Marmureanu s-a zbatut pentru asta(stim cu totii cat de greu este sa obtii bani pentru retehnologizare). Nu vreau sa ii tin partea, nu il cunosc, nu am treaba cu el dar un singur om nu poate face totul. Nu el opreste lumina la tamburul INFP, nu el se ocupa de site-ul care arata ca pe vremea bunicii, etc. Banuiesc ca treaba lui este sa monitorizeze activitatea seismica si sa tina legatura cu institutiile din tara si din strainatate.
Marmureanu este director general. Iar cine nu cunoaste ce ar trebui sa faca el, iata:
a) reprezintă, personal sau prin delegat, interesele institutului naţional în relaţiile cu celelalte organe, organizaţii şi agenţi economici, precum şi cu persoane fizice şi/sau juridice din ţară şi din străinătate;
b) stabileşte atribuţiile, competenţele şi relaţiile la nivelul subunităţilor şi departamentelor institutului naţional, precum şi relaţiile acestora cu terţii, cu avizul consiliului de administraţie;
c) propune consiliului de administraţie modificarea structurii organizatorice şi funcţionale a institutului naţional;
d) numeşte directorii şi conducătorii compartimentelor din structura organizatorică a institutului naţional, în urma concursului organizat pe baza criteriilor propuse de comitetul de direcţie, şi îi revocă, după caz, cu avizul consiliului de administraţie;
e) angajează şi concediază personalul institutului naţional conform prevederilor legale şi ale contractului colectiv de muncă;
f) asigură negocierea contractului colectiv de muncă la nivelul institutului naţional şi a salariilor personalului acestuia, prin comitetul de direcţie; aprobă salariile rezultate din negocierea directă;
g) răspunde de administrarea întregului patrimoniu, cu respectarea prevederilor legale;
h) adoptă măsuri şi urmăreşte realizarea operaţiunilor de comerţ interior şi de import-export, prin compartimentele proprii specializate;
i) analizează lunar stadiul valorificării rezultatelor cercetării, inclusiv activitatea compartimentului marketing;
j) este ordonator de credite pentru sumele alocate institutului naţional de la bugetul de stat;
k) poate delega, în condiţiile legii, o parte din atribuţiile sale celorlalte persoane din conducerea institutului naţional;
l) exercită orice alte atribuţii ce îi sunt delegate de consiliul de administraţie.
In mod direct este responsabil de toate aceste lucruri. Da, un om nu poate face totul, dar are puterea sa faca foarte multe. Cu toate acestea nu a facut nimic din ce am spus mai sus ca sunt minusuri grave in activitatea INFP comparativ cu activitatea institutelor de acelasi profil din strainatate, vis-a-vis de relatia cu populatia si implicarea in viata sociala.
Quote:Degeaba ar vrea sa faca cand i se impun diverse(avem exemplul TVR - despre care a scris presa destul de mult).
In cazul in care i se impun diverse si nu este de acord cu ceea ce i se impune, nu il obliga nimeni sa ramana director. Nu cred ca este santajat sa accepte tot ceea ce i se impune. Iar daca accepta ceea ce i se impune, atunci sa accepte si urmarile logice ale acestor lucruri.
Quote:Predictii se fac dar nu stiu daca scrie undeva ca trebuie anuntata populatia - banuiesc ca este vorba de institutii de interes national (Cernavoda, rafinarii, etc).
Am vorbit despre predictii ("joi la pranz avem cutremur peste 10 grade richter") si prognoze ("pe la sfarsitul acestei saptamani este 62% posibil ca activitatea seismica din Vrancea sa se accentueze"). Predictiile intra sub incidenta unei hotarari ale UE. Dar despre prognoze nu scrie nicaieri ca ar fi interzis sa fie date publicului.
Quote:Eu fac supozitii nu am certitudini....
Observ.
(07-08-2008 06:32 PM)Dodo Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileVa mai spun o chestie "culeasa" din viata de zi cu zi. Oamenii nu sunt interesati sa stie, se panicheaza din nimic, vor mura in gura si eventual sa fie anuntati maine la ora x este un cutremur. Asa ceva nu se poate! Frica ii domina pe toti si merg pe ideea "mai bine nu stiu".
De unde atata frica? Iti zic eu: din cauza ca acesti oameni nu stiu: ce inseamna un cutremur; in ce conditii esti intr-o situatie de risc seismic; ce trebuie facut in cazul producerii unui cutremur; cum se comporta cladirile la cutremur etc. In plus au fost intoxicati ani la rand de Hancu si Istrate care le-au bagat frica in oase.
"Multumesc" din suflet INFP-ului fiindca nu a facut absolut nimic pentru a acoperi acest gol unde au avut loc sa se desfasoare Hancu si Istrate.
Eu am fost la Italieni si nu iti da forma tiff de seismograma ca sa o prelucrezi .
Vorbesti iar in necunostiinta de cauza sau doar superficial.
O seimograma scanat fara timpul marcat pe ea este egala c zero.
Ti-a dat cineva impresia ca este laureat Nobel in seismologie? Daca nu stim sa facem filme este egal cu "ZERO" sa le si urmarim? Sa ne dam cu parerea?
Nu stiu cine esti si eu il respect pe Marmureanu chiar daca este prea "moale" pentru un director. Cu siguranta in Infp mai sunt 3-4 oameni de calitate dar restul sunt "umplutura". Am remarcat profesionalismul duduilor de la "tambur" care sforaie linistite la schimbul 3!
(07-08-2008 01:36 PM)pauly404 Wrote: Va rugam inregistrati-va aici sau faceti login daca sunteti deja membru, pentru a putea vedea link-urileMai nene daca tu ai stii cate lucruri a facut Marmureanu pentru fizica Pamantului ai tace din gura!
Pauly, daca stii tu mai multe decat mine/noi, nu vrei te rog sa ne explici ce a facut Marmureanu pentru fizica pamantului? Ca sa te citez, vreau dovezi la ceea ce afirmi!
In plus, cum spune si Alex pe undeva, eu am ceva cu Marmureanu ca director/sef al INFP (cum s-ar zice, persoana publica), nu cu Marmureanu persoana fizica, omul.
Pauly, daca ai avea vreodata curiozitatea sa vizitezi site-urile USGS sau a altor institute de seismologie din tari civilizate ai fi vazut acolo felul in care institutele se implica activ in viata societatii care le finanteaza; ca site-urile respective au ca limba principala limba statelor din care fac parte institutele respective; ca publica informatii pe care INFP le tine la secret (desi o parte din acestea sunt facute publice de EMSC si alte institute cu care INFP colaboreaza).
Am fost in Italia si nu mi-a dat aces la toate seismogramele din lume ale cutremurelor noastre"
Eu stiu ce vorbesc cand vorbesc!
Marmureanu sa stii ca e Manager Bun!