8 mai 2014

Cutremur de magnitudine 3,7 in Banat

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de joi, 8 mai, in vestul Banatului, fiind resimtit in mai multe localitati din judetul Timis. 


Cutremurul a avut loc la ora locala 22h31min07sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la 23 km sud-est de TIMISOARA si 16 km de localitatatea LIEBLING, in judetul Timis (45,67 grade latitudine Nordica, 21,49 grade longitudine Estica).

Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului in zona epicentrala a fost de IV grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA, dar nu s-au inregistrat pagube. De asemenea, cutremurul a fost simtit la LUGOJ, MOSNITA NOUA, COMLOSU MARE, LIEBLING si in alte localitati din regiunea TIMISOAREI.

15 comentarii:

Unknown spunea...

Stau la etajul 4 si l-am simtit. a fost doar un singur soc, l-am simtit cam o secunda, doua. in urmatoarea secunda a iesit taicamiu din camera sa ma intrebe daca am simtit. Mi-am sunat prietenii si nimieni nu a simtit nimic... :|. M-am gandit ca a cazut dulapul vecinilor :D.
Oribila senzatia.

Maria spunea...

Ba toti din Sudul orasului am simtit,e adevarat a fost o singura unda seismica,brusca ,clara si aprox~ 3-4 secunde,la ora 22:32 ~

Unknown spunea...

Eu nu am simțit nimic :)

GeoX spunea...

Sunteti din Timisoara ? Spuneti si localitatea, ca sa vedem cam pe unde s-a simtit seismul si cat de intens. Multumim mult.

BizKid spunea...

S-a simtit destul de puternic in Mosnita Noua... doar un soc, sub o secunda. Locuiesc intr-o casa cu un singur etaj cu structura metalica si pereti de caramida!

ana_bela spunea...

Si in zona Lugojului s-a simtit, tot asa, vreo 2 secunde.

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anna spunea...

Locuiesc in Timisoara, aproape de centru (casa veche, la etaj); am simtit usor cutremurul, cca 2 secunde pline, cu miscare pe verticala.

Unknown spunea...

Sant din Comlosu Mare, eram la tv si am simtit miscarea, m-am uitat direct la candelabru si nu am observat nimic...acuma am avazut la RTV. Mama mea e din Dragsina, e bolnava si sufera de panica...bine ca am adus-o chia astazi la mine...sigur se speria.

Lacra spunea...

Si in Giroc s-a simtit, putin ce-i drept (si foarte bine ca a fost doar asa), aprox 3-4 secunde.

GeoX spunea...

E normal ca un seism crustal de magnitudine 3,7 la adancime de 10 km sa se simta pana la aproape 25-30 km de epicentru, dar depinde si de modul de propagare, de directivitate, data si de mecanismul de focar (din sursa seismica).

Unknown spunea...

eu stau la 6 si l-am simtit destul de bine stand in fata calculatorului....!!

moshnitzana spunea...

EU STAU IN LIEBLING SI NU AM SIMTIT NIMIC SE SPUNEA CA INTRE CHEVERES SI NITCHIDORF CE DRAQ ARE TREABA LIEBLINGU

GeoX spunea...

In datele de localizare publicate de INFP, epicentrul e plasat la 16 km de LIEBLING. Modul in care un seism este resimtit intr-un anume loc depinde de mai multi factori, sunt efecte locale, efecte de directivitate, amplificari si atenuari locale, nu e o manifestare chiar uniforma.

Dobrita Gelu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.