28 iul. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5-5,5 in regiunea Mauritius-Reunion

Un cutremur moderat cu magnitudinea in jur de 5-5,5 grade s-a produs luni, 28 iulie, in regiunea Maritius-Reunion din vestul Oceanului Indian.Seismul a avut loc la ora 8h03min UTC. Epicentrul cutremurului a fost localizat in regiunea insulelor Mauritius-Reunion din vestul Oceanului Indian. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea mb de 4,9 grade (respectiv 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic Mw, potrivit centrului seismologic Postdam).
Mecanismul de focar al miscarii seismice a fost unul de tip decrosare, specific anumitor segmente ale dorsalei din vestul Oceanului Indian, potrivit EMSC:Sursa: EMSC-Mecanism de focar

6 comentarii:

Hipnotiq spunea...

Geo, nu e ciudat atata liniste in vrancea? Au disparut pana si cutremurele de 3 grade. Ni se pregateste ceva???

GeoX spunea...

Pe moment nu. Gandeste-te ca in primele 3 luni si cateva zile ale anului au fost 8 cutremure cu magnitudini intre 4,3-5,0. Totusi 2014 ramane un an propice pentru miscari moderate, chiar de 5,5-6 grade, desi asta nu inseamna ca sigur va mai veni un cutremur ca cel din 6 octombrie 2013 (ML=5,5). Nu cred in ceva major acum (MGR > 7,0), in rest e discutabil. Totusi cred ca un eventual seism de magnitudine 6 ar cam trebui sa fie precedat de o anumita accelerare a activitatii, fiindca sunt ruperi mai ales de tip ductil, ceea ce inseamna ca ar trebui sa existe si o faza de deformare mai evidenta. Vom vedea mai spre toamna. Sa vedem si in august cum va fi. Vrancea are niste "preferinte" pentru lunile august si octombrie-noiembrie, ar fi niste legaturi cu anumite fenomene geofizice globale la care Vrancea pare a fi, uneori, mai sensibila. Dar, repet, nu cred ca e situatie de 7+. In rest, se poate discuta.

Hipnotiq spunea...

Tu ai studiat mult cutremurele. Din cate stiu nu sa intamplat niciodata sa fie unul mai mare, brusc dupa o perioada de liniste. Nu? Sau ma insel?

GeoX spunea...

Cutremurele mai mari de 6,0-6,5 nu vin chiar "din senin", trebuie sa existe o faza de accelerare, mai rapida sau mai lenta, cu sau fara socuri perceptibile (ML > 4,5). Depinde si de adancime, in cazul seismelor de la 90-110 km ruperile preliminare pot fi foarte slabe si se pot produce in interval foarte scurt, de numai cateva zile, in timp ce in cazul cutremurelor mai adanci de 130 km, cutremurele precursoare din focarul viitorului soc principal se produc pe durata a mai multor saptamani si pot include seisme perceptibile (cu magnitudini in jur de 5,0). Sigur, sunt elemente de variabilitate. Cutremurul de 6,0 dn 27 octombrie 2004, adancime 105 km, a fost precedat de un seism de 5,2 produs pe 27 septembrie 2004 la 166 km adancime; de fapt, a fost o evolutie de tip balans/pendulare intre clustere diferite de hipocentre. Acum e inca stabilitate, sa vedem dupa 1 august.

Hipnotiq spunea...

Cutremurul de 5 grade din seara zilei de 29 martie ar putea fi un precursor?

GeoX spunea...

A trecut deja prea mult. Daca era un interval de 2-3 saptamani, si venea ceva, da. Dar deja suntem la sfarsit de iulie, nu mai conteaza.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.