22 nov. 2014

Cutremur moderat de 5,7 grade in Vrancea


Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 21h14min17sec (19h14min17sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de MARASESTI, in judetul Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica).

Seismul a avut loc la adancimea de 39 km, iar magnitudinea a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice a fost de VI grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit pe o arie destul de larga in sudul si estul tarii, cu deosebire in zonele extracarpatice din sudul si centrul Moldovei, dar si in Muntenia.
Seismul din aceasta seara a fost de tip crustal, diferit cele subcrustale (adanci) vrancene. Dupa magnitudinea determinata, seismul a fost cel mai puternic eveniment crustal produs in regiunea Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani.


 Pentru marturii, va rugam postati pe forum la topicul:


Cutremur 22 noiembrie 2014 

 Update:
Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.

652 comentarii:

«Cel mai vechi   ‹Mai vechi   601 – 652 din 652   Mai noi›   Cele mai noi»
mama mare spunea...

mari nemernici astia care anunta magnitudinea ... sigur au fost peste 6,5 grade pt ca s.o zgaltanat rau tare blocul !!!

Prafdesare spunea...

ce cutremur moderat,ca la focsani si s stai la et4sa simtit d 6, in cazuri din astea s avem o lanterna la tocu usii nu stii niciodata

Unknown spunea...

S-a simtit destul de bine si in Chisinau , la etajul 3 .Sincer , m-am speriat putin, fiindca nu inceta , ci dincontra,crestea in intensitate

Iedi spunea...

Eu l-am ratat ... si am vazut stirea pe facebook (ploiesti)

turbatica spunea...

in babu vacarescu sect 2 la hipermarket s-au stins luminile pt 2 sec, era un sef de echipa care vb cu un anangajat si ii zicea ca s-au miscat grinzile, era destul de agitat omul, cred si eu cu atatia clienti in magazin. eu vb cu cineva din militari care sta la et3 si a zis ca e cutremur da nu am crezut-o dupa cre...si a fost destul de lung

Liliana spunea...

Multumesc lui Dumnezeu ca a fost mic, multumesc lui Dumnezeu ca nu am simtit!
Eram la etajul 3, la Brasov, dar intr-un bloc elastic sa zic asa, sensibil la tramvaiul care trecea cu ani in urma prin fata, eram la parintii mei in vizita, nu am simtit nimic. Nici eu, nici ceilalti

Unknown spunea...

Din zona Romană (Bucureşti) spre est,uşor sud-est, toată noaptea s-a văzut ( înainte şi după seism. inclusiv acum) o lumină difuză, uşor roşiatică, 20-30 grade deasupra orizontului ( ca un nor) pe care n-am mai văzut-o până acum şi pe care am fotografiat-o. Oricum cel mai straniu cutremur de la noi, pe listele de cutremure nu cred să fi văzut un altul istoric cu aşa o magnitudine, adâncime şi mai ales poziţie ( practic sub Panciu, în câmpie). Mie mi-a provocat o stare oarecum asemănătoare cu cel din nordul Greciei care s-a simţit bine la Bucureşti

Unknown spunea...

in craiova, la casa, nu s-a simtit nimic

geo spunea...

CUTREMUR puternic în Vrancea, resimţit şi în Bucureşti. Prima ESTIMARE: 5,6 pe scara Richter

Publicat: (acum o oră) // Actualizat: (acum 35 min) // Sursa: romaniatv.net
Autor: Filip Stan
CUTREMUR n România. Un cutremur cu magnitudinea 5.6 pe scara Richter s-a produs sâmbătă seara în zona Vrancea. Seismul s-a resimţit şi în Bucureşti, dar şi în Moldova şi Dobrogea. Potrivit INFP, CUTREMURUL a avut loc la ora 21.14, ora locală, şi a durat 30 de secunde.

6Comenteaza

Cutremur în Bucureşti
CUTREMUR în Vrancea. Potrivit primelor informaţii, seismul s-a produs în zona Vrancea, la 40 de kilometri adâncime, şi a avut magnitudinea de 5,6. Acest CUTREMUR s-a simţit la Tulcea, Roman, Iaşi, Galaţi şi Braşov.

Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Marasesti (sase kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Acesta este cel mai mare CUTREMUR ca magnitudine produs anul acesta in Romania. Anul trecut, la 6 octombrie, in Vrancea s-a produs un CUTREMUR de 5,5 grade pe Richter.

CUTREMURUL s-a resimţit şi la Chişinău, în Republica Moldova.

Seismul va fi urmat de replici, dar acestea nu vor fi simtite. Imediat după seism, reţelele de telefonie mobilă au fost suprasolicitate şi au căzut. De asemenea, în multe oraşe din România a căzut curentul electric după CUTREMUR.

De la începutul anului 2014 au fost înregistrate numeroase seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,9 grade pe scara Richter, numai în luna august producându-se 20 de cutremure în zona seismică Vrancea.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs la 10 septembrie, la ora locală 22.45 (19.45 UTC), în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 107 kilometri, iar cele mai apropiate localități de epicentru au fost Covasna (39 km), Râmnicu Sărat (48 km), Focșani (52 km), Târgu Secuiesc (52 km) și Buzău (58 km).

Un cutremur s-a produs la 24 august, în zona Vrancea, județul Covasna, și a avut o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la o adâncime de 147 de kilometri și nu a provocat pagube materiale sau răniri de persoane.

Un alt seism s-a produs la 3 aprilie și a avut magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc la ora locală 15.38, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri.

Un puternic cutremur a avut o magnitudine de 4,9 grade grade Richter și s-a produs la 29 martie, în Vrancea, fiind resimțit și în Capitală. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 135 de kilometri.

La 26 martie 2014, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs la ora locală 21.46, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 200 de kilometri. Orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (25 km), Târgu Secuiesc (37 km), Sfântu Gheorghe (55 km), Focșani (56 km), Târgu Ocna (58 km).

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter s-a produs la 24 februarie, la ora 2.22, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Seismul s-a produs la adâncimea de 106 de kilometri. Localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Focșani (39 km), Covasna (42 km), Mărășești (46 km), Râmnicu Sărat (48 km), Târgu Secuiesc (52 km).

Un alt cutremur cu o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter, s-a produs la 3 februarie, la ora 2.26, în zona Vrancea, județul Buzău, la adâncimea de 134 de kilometri.

La 23 ianuarie 2014, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs la ora locală 8.16 în zona Vrancea, la o adâncime de 150 de km. Seismul a fost resimțit la București și Brașov.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter s-a produs, la 12 ianuarie 2014, la ora locală 20.26, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul s-a produs la adâncime de 137 de kilometri și a avut intensitatea epicentrală III.

Anonim Declarat spunea...

Bine ca au fost 5-6 replici mici !! Sper sa nu fie nici una care sa o simt in noaptea asta :(

Igorakiss spunea...

Iasi, Tatarasi, destul de bine

Unknown spunea...

Si in sectorul 3, etaj 9. Apa din acvariu si un corp de biblioteca mai subtire se clatinau vizibil, a durat destul de mult....

Unknown spunea...

La Pojorata, Suceava, nu l-am simtit

Lazarescu Catalin spunea...

Conform acestui link:

http://www.cutremur.net/2014/11/cutremur-in-vrancea.html

ce explica cat de cat legaturile dintre cutremurele crustale si cele subcrustale, se pot face diferite corelatii.

Cel din octombrie 2013, plus acesta crustal din noiembrie 2014, par sa pregateasca ceva intens in Vrancea, nu prin 2040 cum multi spun, ci chiar mult mai devreme.

Unknown spunea...

simtit si in Bucuresti. Se misca blocu' :)))

Pe drumul cărţilor spunea...

eu care stăteam întinsă și pat am simțit imediat.... Dar când am văzut ca nu i de glumaaa... am intrat în panica :)))

Unknown spunea...

stateam la masa, discutam si nu se mai termina...sector 1 etaj 6...cred ca a durat 1 min showul

Unknown spunea...

stateam la masa, discutam si nu se mai termina...sector 1 etaj 6...cred ca a durat 1 min showul

Cornel spunea...

Nu s-a simțit la Brașov, la etajul 4, undeva in Steagu... Am aflat de pe fb c-a fost cutremur.

Anonim Declarat spunea...

Eu in Steagu pe Alexandru cel bun am simtit et 6 ...

Incognito spunea...

Simtit destul de tare si in Moldova la Chisinau!

Ipatia spunea...

tare

Unknown spunea...

L-am simtit in pula.

n/klnk spunea...

simtit si in sudul RM

dj7willy spunea...

Si in Braila s-a simtit ingrozitor de tare, mi-a cazut o parte din sifonier...

Anonim spunea...

Si in Iasi s-a simtit foarte bine , la sol fiind. Nu stiu cum o fi fost pentru cei aflati la inaltime

alexandru spunea...

http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=102413&title=video-lumini-stranii-deasupra-bucurestiului

stingo spunea...

La Arad nu s-a simţit :D

Unknown spunea...

chear si in moldova peste prut tot sa simtit tareeeeeeeeeee ......

Unknown spunea...

chear in moldova de peste prut sa simtit foarte tareeeeeeeeeee.....

Hipnotiq spunea...

Geo, nu e cam atipica adâncimea si locul cutremurului, la doar 5 km de Mărășești? Practic, acest cutremur nu are nici o treaba cu cele obișnuite din Vrancea, nu?

Hipnotiq spunea...

Geo, nu e cam atipic acest cutremur la 40 km adâncime si 5 km de Mărășești? Practic, nu prea are nici o treaba cu cutremurele obișnuite din Vrancea, nu? Ce părere ai?

Hipnotiq spunea...

Geo nu e cam ciudata localizarea si epicentrul cutremurului, cat si adâncimea? Practic, nu are nici o treaba cu cutremurele obișnuite din Vrancea, nu?

Unknown spunea...

Cutremur de suprafata Foarte periculos . La Galati resimtit lung si puternic peste 6 gr. A contribuit si factorul local (solul- loess imbibat bine cu apa). A fost altceva fata de clasicele cutremure de adancime din Vrancea. Efectul - mai multi oameni la Biserica Doar duminica asta.

Unknown spunea...

simtit si in Navodari, Constanta destul de bine

Unknown spunea...

au fost replici noaptea?

Unknown spunea...

sa simtit si in chisinau moldova

Unknown spunea...

???????????

Unknown spunea...

resimtit bine in Unirii la etajul 7...inregistrare pe camera de la 21:15:12 pana la 21:16:52...unde verticale si orizontale peste 1 minut jumatate...daca era peste 6.5 ingropa un sfert de Bucuresti...Doamne fereste

buturuga spunea...

si in tulcea tare

ion adrian spunea...

Cum s-a simtit langa focar adica la Marasesti?

ion adrian spunea...

Nu a fost de suparafata ci intermediar. Daca era de suprafata era foarte nasol in zonele apropiate. Daca era de adancime in Vrancea se simtea mult mai slab . De aceea sunt curios cum s-a simtit in apropierea epicentrului (Marasesti).

Unknown spunea...

cu ce aparate ati masurat voi cutremurul???????? de ziceti ca a fost moderat (la 5,7 grade la 40km),yo zic sa-l mai masurati inca o data sau sa-i da-ti replay-nu mai vorbiti aiurea-lumea l-a simtit si cei din jud galati stiu ce vb-habarnistilor

Unknown spunea...

La Galati s-a simtit foarte tare. + ca au fost si caderi de tensiune in timpul cutremurului in unele zone.

Dima spunea...

S-a simtit bine in Basarabia or.Tighina

ion adrian spunea...

Dupa magnitudine a fost moderat iar dupa intensitate nu cred ca a fost depasita cea de 7 grade MSK . Dar nu-mi spune nimeni cum s-a simtit in Maraseti(intensitatea este cum se simte intr-un punct iat magnitudinea este energia totala degajata in focar)

Unknown spunea...

in Focsani a fost cam de 7 grade, cand e de suprafata e foarte puternic in epicentru

ion adrian spunea...

Daca a fost de 7 grade la Focsan nseamna ca s-au daramat cosuri la case , s-au fisurat ici colo cate un perete?

Unknown spunea...

E bine... E în creştere...

Unknown spunea...

E bine... E în creştere...

Unknown spunea...

si in fetesti a fost

Unknown spunea...

Sa simtit foarte tare la Cahul ... Republica Moldova ... nu am simtit niciodata astfel de cutremur. ..

«Cel mai vechi ‹Mai vechi   601 – 652 din 652   Mai noi› Cele mai noi»

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.