14 mai 2015

Cutremur moderat de magnitudine 5,3-5,4 langa coasta Pakistanului

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3-5,4 grade s-a produs in ziua de joi, 14 mai, langa zona de coasta a Pakistanului (Oceanul Indian).


Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 16h01min UTC (ora locala 21h01min in Pakistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in nord-vestul Oceanului Indian, in apropiere de coasta Pakistanului si spre extremitatea vestica a zonei de subductie Makran (in apropierea golfului Oman).
Cutremurul s-a produs la adancimea de 12 km, potrivit USGS, iar magnitudinea a fost de 5,4 grade. Nu s-au inregistrat pagube.
Zona de subductie Makran a fost destul de activa in ultimii ani. Cel mai puternic cutremur a avut loc la 16 aprilie 2013 in zona de granita dintre Iran si Pakistan, la adancimea de 87 km, magnitudinea acestuia fiind de 7,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a urmat unui alt cutremur major subcrustal produs in sud-vestul Pakistanului la 18 ianuarie 2011 (magnitudine moment 7,2). Mai recent, la 4 mai 2015, un cutremur de magnitudine 5,1 s-a produs in zona de granita dintre Iran si Pakistan.

4 comentarii:

Lazarescu Catalin spunea...

Activitatea din acea zona din Pakistan, 2011, 2013, 2015 nu ne influenteaza si pe noi?

GeoX spunea...

Punctual nu, in sensul ca nu vine neaparat un cutremur la noi a doua zi dupa cutremurul de 5,4 de acolo. Dar se poate discuta de o tendinta pe termen mai lung sau, eventual, pe termen mediu. Inca nu pentru ceva catastrofal. Ceva moderat de 5,5+ poate sa fie anul asta, pe urma mai vedem.

Lazarescu Catalin spunea...

Ma refeream oricum la influentele pe termen lung pentru noi. Prin termen lung eu inteleg de la 6-8-12 luni in sus .... :)

GeoX spunea...

In 2013 a fost acel mare cutremur din 16 aprilie de la granita Iran-Pakistan, Vrancea a dat un cutremur de 5,5 pe 6 oct. Eu zic ca daca e sa fie vreo influenta anul asta, doar pentru ceva moderat, eventual 5,5-6 asa. Pe termen mai lung depinde si de situatia regionala. Turcia-Iran asa.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.