29 dec. 2020

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Croatia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de marti, 29 decembrie, in Croatia.

 


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 11h19min UTC (ora locala 12h19min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 47 km Sud-Sud-Est de capitala Zagreb, in partea centrala a Croatiei.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Croatia, inclusiv la Zagreb. De asemenea, cutremurul a fost resimtit in Nord-Estul Italiei, in Serbia, Bosnia-Herzegovina, Slovenia si in Austria.
In aceeasi zona s-au produs ieri doua seisme moderate cu magnitudini mb de 5,2 si, respectiv, 5,0 grade.  Pe 22 martie, un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs in zona capitalei, fiind resimtit intens la Zagreb.

Update 1:
Cutremurul produs astazi in Croatia (magnitudine Mw 6,4) a fost unul dintre cele mai puternice din istoria tarii. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternica inregistrata pana in prezent avand magnitudinea 4,4.
In urma cutremurului mai multe cladiri au fost distruse in localitatile din zona epicentrala. Acoperisuri si fatade ale cladirilor s-au prabusit.

Update 2:
In urma cutremurului cel putin 6 oameni au murit si alti 20 au fost raniti. Orasul istoric Petrinja a fost cel mai grav afectat, potrivit CNN, care citeaza autoritatile locale. Numeroase cladiri au fost distruse in acest oras.
Cutremurul, cel mai puternic inregistrat in Croatia in ultimii cel putin 150 de ani, a fost resimtit in mai multe tari din Peninsula Balcanica, dar si in Italia, Austria, si chiar in Sud-Vestul Romaniei la Timisoara.
Doua replici semnificative, cu magnitudini de 4,8 si, respectiv, 4,7 grade, s-au inregistrat in dimineata zilei de miercuri, 30 decembrie; prima dintre acestea s-a produs la ora 5h15min UTC (ora locala 6h15min), iar a doua replica a avut loc la ora 5h26min UTC (ora locala 6h26min). Acestea au fost cele mai puternice replici inregistrate pana la aceasta ora.


6 comentarii:

takanonanu spunea...

O data cam la 25-30 de ani sunt niste secvente de cutremure in fosta Iugoslavie, moderate intr-adevar da cu niste varfuri. Ultimele secvente au fost in anii '90. Nu e nevoie sa va spun ca anii '90 au fost activi si in Banatul Romanesc. Eu ma astept la ceva activitate in Banat in perioada urmatoare...

GeoX spunea...

Pai deja am avut anul asta ceva activitate in Banat, si nu doar cutremurul cu magnitudinea de 4,5 grade din zona Orsova de la 25 iunie.

takanonanu spunea...

Ma refeream la faptul ca atunci cand sunt niste varfuri la ei sunt niste varfuri si la noi... un 5.5-5.6 asa cum a fost in 74' si apoi in '91. In ultimii 12 ani in Marea Egee au avut loc niste cutremure (ultimul in oct. 2020) care nu au fost urmate de nimic in fosta Iugoslavie. Era timpul sa se intample ceva si acolo.

GeoX spunea...

Cutremurele din Banat cu magnitudini mai mari de 5,5 sunt totusi rare, plus ca au fost in 1991 miscari pe faliile principale care pot a astfel de cutremure. Nu exclud sa apara alte cutremure ceva mai mici, cu magnitudini de 4,5-5,0 grade, poate. Dar 5,5-5,7 nu se repeta asa des, faliile de acolo s-au tot rupt atunci si in anii urmatori. Iar la Moldova Noua au fost niste cutremure mai mici in 2002.

GeoX spunea...

In 1974 epicentrul a fost in zona Periam-Vinga, judetul Arad, si nu mai fusese de multe zeci de ani acolo. In 1991 au fost la Banloc si Voiteg (dupa un cutremur precedent in 1915), si la Herculane (inainte in 1910).

Unknown spunea...

Mama săraca Croația

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.